Last Updated on

Old Barwon Heads Victoria Australia   –  Jackson Clement Burrows

JCB are internationally renown architects.  We like their innovative thinking and that they still seem to delight in doing simple residential projects.  This house is located in Old Barwon Heads on a street comprising an eclectic mix of post war beach houses.  The dominant theme is single storey weatherboard dwellings. Contemporary architectural houses are now weaving their way into the surrounding streets, a reflection of the shifting property market. The owners were looking to replace their existing deteriorating beach shack with a modest beach retreat that would, in time, become their permanent home. The home is a lovely, lightweight translation of the iconic Aussie ‘beach shack’.

Seaview House005
Light personified…

“After many years spent in Barwon Heads, the clients were seeking a house that would integrate effortlessly with the existing streetscape whilst acknowledging the changing character of the town. The design of the house was carefully conceived to embrace the essence of the clients existing rural and coastal lifestyle and to accommodate the later stages of their lives.

The planning arrangement of the house is split into three primary pavilions connected by glazed links which embrace a north facing courtyard, protected from prevailing breezes. The South pavilion is strategically sited to embrace river views through its partial elevation above the garage and the primary north solar orientation. This pavilion provides the primary open plan living space and kitchen, study, laundry and guest bedroom/bathroom. The Northwest pavilion is separated by a breezeway to provide cross-ventilation and accommodate an outdoor shower, it encompasses the retreat, master bedroom, walk-in robes and ensuite. The street facing, Northeast pavilion provides a shaded gauze room, referencing aspects of traditional rural woolsheds, using timber battens for shading whilst providing extensive cross-ventilation for cooling purposes. 

The presentation of the streetscape elevation is divided by the different materiality of both the south and northeast pavilions.”

Click on any image to start lightbox display.  Use your Esc key to close the lightbox.  You can also view the images as a slideshow if you prefer  8-)

Thoughts or impressions? You know where the comments box is :)