Paracas, Peru – Riofrio Arquitectos

Project Year :     2018
Developed Area :     258.0 m2
Photographs :    Elsa Ramirez

Casa Bogavante derived its design inspiration from the desert. Because of its location, the house is regularly exposed to strong winds. Thus, the house was designed as a wind barrier. It has a courtyard garden with a long ground floor wrapping around it, shielding it from the wind. A box, housing one of the living spaces, sits on top of one of the sections.

Exposed concrete allows the house to blend in with the Peruvian desert landscape.
Exposed concrete allows the house to blend in with the Peruvian desert landscape.

From the outside, Casa Bogavante looks unfinished. The façade features raw textures and colors, mimicking the Peruvian desert landscape. It made use of exposed concrete and polished cement, allowing the house to blend with its natural environment.

The house has modern interiors done with restraint. Stark white walls make the space bright, spacious, and bigger than it actually is.

Modern interiors that show restraint are evident all throughout the house.
Modern interiors that show restraint are evident all throughout the house.

Providing contrast to the all-concrete structure, timber was used at the entrance and bedroom window. The result is an interesting piece of architecture that has an eye-catching appeal.

Notes from the Architect:

This house is located in an temporary housing development near to the Paracas Natural Reserve overlooking the Bay. The particular climatic conditions of the place are solved by laying a solid base that serves as a barrier for the strong winds of the afternoon. This allows to generate at the interior a sheltered and private garden. The base volume contains most of the program of the house and for each of these environments a small depth is raised in the facade for protection of the interior of the direct wind and to achieve an adequate privacy. The rhythm of these openings unifies the base and gives a clear reading of the composition. On top of this first level rises an almost cubic volume that stands out for its proportions and crowns the geometry of the house. This cube concentrates the main spaces as well as the circulations and connections with the rest of the house.

The house aims to relate with the background landscape of the desert. For this, the decision was to use colors and raw textures to express the materials in their brutal character. Exposed concrete, polished cement and concrete blocks are used both outside and inside. Recycling wood is the highlight at the entrance and in the main bedroom window.

The program on the first level includes a living room with double entrance, kitchenette, bedroom with bathroom, social area with hall, living room, dining room and kitchen, guest bathroom, two additional bedrooms each with bathroom and full service area. On the second floor there is a large open master bedroom with bathroom and wide view of the sea.

Click on any image to start lightbox display. Use your Esc key to close the lightbox. You can also view the images as a slideshow if you prefer. 😎

Exterior Views:

Interior Views:

Drawing Views:

There really is beauty in simplicity. Check out this Concrete Box House in Houston, United States.