Moeda, Brazil – Mutabile Arquitetura

Built Area: 280.0 m2
Year Built: 2016
Photographs: Carlos Dias

Moeda House’s design brief was rather simple: to maximize the view surrounding the property. The house features a stunning landscape of mountains and forests. It stands isolated among other properties, making it a true haven for relaxation.

At Moeda House, the views take center stage.
At Moeda House, the views take center stage.

The open plan layout works perfectly, giving the illusion of one continuous space. Glass panels were used in the façade, allowing a seamless indoor-outdoor living experience. Additionally, brick walls were used, giving the home a rustic appearance.

Glass panels allows an indoor-outdoor living experience.
Glass panels allows an indoor-outdoor living experience.

Notes from the Architect:

The Moeda House project was designed to take full advantage of the potential of the landscape. Steep slopes, a privileged view of the mountains and a preserved forest surround the property, located in the countryside of the city of Moeda, in Minas Gerais, Brazil. Its isolated spot allows the interior spaces to integrate with the landscape, bringing the view into the house. The project makes the best of these conditions and proposes an open configuration of spaces, with little divisions between rooms and large glass panels on the facades. This house gives new light to the typology of the rural residences of Minas Gerais, with its typical wooden structures and ceramic roof by giving is transparency and lightness.

Two blocks separate living and kitchen from the bedrooms, solving privacy issues, which become a challenge in open spaces. The living block, comprises living room, kitchen and toilet, and is infilled where one can enjoy the best view. A wooden deck extends towards the landscape. Leaning over the sloping stretch of land, this platform hangs over the forest, increasing the sensation of lightness that is the main feature of this project. At the end of this deck there is an unusually shaped pool that drives the visitor’s gaze to the landscape.

The bedroom block is more reserved. Brick walls, cement floors, gabion walls and the wooden structure remain faithful to the rustic language of its architecture. Each bedroom has its own bathroom and mini deck, so residents can also admire the view from the comfort of their rooms.

Click on any image to start lightbox display. Use your Esc key to close the lightbox. You can also view the images as a slideshow if you prefer. 😎

Exterior Views:

Interior Views:

Drawing Views:

Want more interesting homes? Check out Austria‘s House P.