Saint-Adolphe-d’Howard, Canada – MU Architecture

Built Area:     3600.0 m2
Year Built:     2015
Photographs:    Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)

Estrade Residence is a luxurious holiday home surrounded by rocky topography and stunning landscape. It stands on inclined land near the shores of Lake Cabin. It’s perched on top of a steep ridge, giving it direct views over the lake.

Nestled in the woods and with views overlooking a lake, Estrade Residence is an ideal holiday home.
Nestled in the woods and with views overlooking a lake, Estrade Residence is an ideal holiday home.

Despite its huge size, the meticulous choice of materials and careful design worked together to create a cozy home. Its welcoming and open-hearted atmosphere is felt by those lucky enough to stay in it.

The architects took inspiration from the surrounding environment when they designed the place. They incorporated and highlighted stone and natural timber. Several unfolding layers were included, fully embracing the peculiarities of the site.

A neutral color palette, open plan layout, and tall glass windows make this holiday home cozy, warm, and inviting.
A neutral color palette, open plan layout, and tall glass windows make this holiday home cozy, warm, and inviting.

The stones extracted during construction were used as walls and pathways. At ground level, the home’s open plan layout is instrumental in its overall ambiance. Tall, wide windows made of glass allow generous natural light to enter, bathing the home with light. The result is a home that’s ideal for rest and relaxation.

Notes from the Architect:

Located in the verdant Laurentians in Quebec, the Estrade Residence reveals itself discretely on the shores of Lac de la Cabane in St-Adolphe d’Howard.

It is by studying the steep and rocky topography of the place that MU Architecture decided to highlight the peculiarities of this site with an adapted and captivating architectural intervention. The first objective was to design a house in total harmony with its environment.

The singular topography of the project takes the form of a rocky crest that plunges into the lake. In order to create a discovery path, a series of animated volumes come to anchor, skirt or levitate on this unevenness. Their staggered and superimposed layout generates a multitude of terraces that embrace the site. This deployment creates a rich dialogue between architecture and the wild landscape.

The Estrade gives birth to long walls of natural stones which seem to be born from the depth of the ground. As they seem to project themselves towards the landscape, these long walls generate and protect the apartments on the ground floor while giving users direct access to the land bellow. The rocks extracted during excavation were reused in the landscaping around the house, becoming also actors of this architectural narrative.

Discreet and intriguing thanks to its blind masses; the Estrade Residence is revealed slowly, volume after volume. A wide recess under what seems to be a floating cube invites us to penetrate into the place. From the entrance, an aerial and magisterial staircase welcomes the visitor and unfolds in a vast luminous space. Lined up precisely on large openings, it connects all levels in asymmetric flights. The absence of columns in the design makes the glass railings levitate, thus giving the impression of great lightness. Minimalism and attention to detail bring to the residence a certain purity and comfort that immediately gives the tone to the project. Each corridor leads to a luminous opening and makes us discover a larger and more complex residence than at first sight. The spaces offer both conviviality and intimacy through a different atmosphere at each level.

At ground floor level, the open space is well defined and offers breathtaking views of the lake. Bathed in natural light the main floor ends with a veranda that extends the kitchen to the outside. This large volume of the ground floor stretches perpendicularly to the natural ridge so as to maximize the panorama over more than 60 feet in length. The black ash coloured kitchen and integrated furniture contrasts with the whiteness of the walls and breaks the monochromy. In addition, the double-sided fireplace located in the center of the common room accentuates the warm feel of the place. The floors, covered with natural wood as well as the terrace allows for a seamless and subtle transition from the interior to the exterior. This main volume cladded with natural cedar forms the heart of the project and brings the family together. It marks the transition between the activity of the lower spaces devoted to children and the calm of the parental suite upstairs.

At the top, a second black cedar mass dramatically overlooks the entrance and dominates the surroundings. It houses the master’s apartment, complete with a bathroom and a large walk-in.

The volumetric and vernacular aspect of the Estrade residence combined with its materiality testifies to an architectural writing that composes with its environment. This tripartite composition, spread over several levels, blends with nature following the seasons. Moreover, the articulation of its areas within its masses integrates the house softly and reduces the impact of its 3600sq.ft. Its spatial quality is due to the comfort and feeling of well-being, reflecting the image of the tranquility of the place.

Click on any image to start lightbox display. Use your Esc key to close the lightbox. You can also view the images as a slideshow if you prefer. 😎

Exterior Views:

Interior Views:

Drawing Views:

If you like this house, then you’ll also like Australia’s Sunrise House