West Vancouver, Canada – Mcleod Bovell Modern Houses

Built Area:     409.0 m2
Year Built:     2016
Photographs:     Ema Peter

The G’Day House was designed for an Australian ex-patriate family. They specifically requested for a house that supports peaceful and hassle-free living. The result is a structure that is reminiscent of a modern beach house.

A reflecting pond makes the house look as if it’s floating above the water.
A reflecting pond makes the house look as if it’s floating above the water.

When it came to the design, equal attention was given to both indoor and outdoor spaces. Overall, the home evokes simplicity and flexibility.

The furnishings are laid-back and informal, reflecting the homeowners’ wish for a casual space. G’Day House is a place that promotes, and supports, a relaxed lifestyle.

G'Day House evokes simplicity, flexibility, and casual living.
G’Day House evokes simplicity, flexibility, and casual living.

Notes from the Architect:

The G’Day House is a commission for an Australian ex-patriate family, who requested a place that would support a relaxed attitude toward daily life and would help them re-connect with a warm-weather lifestyle. Column-free sliding doors at the Southeast corner of the house effectively double the size of the living area when open. Indoor and outdoor spaces hold equal priority. Materials, form, and spatial relationships are intended to evoke the feel of a beach house: simple, casual and flexible. The dining table and wood-burning fireplace can both be rotated to support a variety of arrangements depending on weather and number of guests.

As avid hosts, the clients felt that the kitchen should anchor the primary living spaces at the upper floor. Combining the dining room and kitchen into a single long space allowed for a narrow floor-plate and a resulted in a generous side-yard area used for outdoor cooking. A reflecting pond and fence at the scale of house connect this space with an open terrace to the South and an enclosed garden to the North while creating privacy to the street. This sequence of outdoor spaces from front yard to terrace encourages the direct exterior arrival of guests to the kitchen.

Click on any image to start lightbox display. Use your Esc key to close the lightbox. You can also view the images as a slideshow if you prefer. 😎

Exterior Views:

Interior Views:

Drawing Views:

If you liked this, you’re sure to like Sausalito Outlook, too!