Sausalito, CA, United States – Feldman Architecture

Built Area:     213.67 m2
Year Built:     2015

Sausalito Outlook is a renovation project of a 1970s home. This is to suit the eclectic tastes of the homeowners. They’re a retired couple from Asia, who both decided to relocate on a whim.

A nice outdoor space allows for seamless views of the surrounding scenery.
A nice outdoor space allows for seamless views of the surrounding scenery.

The original home was a four-story structure that was lacking in charm and character. The owners wanted a home that will optimize the panoramic views of San Francisco Bay. The design brief included a space that could house their huge collection. They had vintage Coke bottles, design books, and vinyl records.

The living room has a large picture window that frames the waters of the bay.
The living room has a large picture window that frames the waters of the bay.

Major home modifications happened on the top floor. A living room was added into the second-story, along with a huge picture window. This perfectly frames the view of the bay.

There’s also an outdoor space made seamless with glass railings. It allows the homeowners and their guests to enjoy the sun and the scenery.

Notes from the Architect:

It was on a quick stopover going from Hong Kong to South America that this newly-retired couple decided on a whim to lay roots in Sausalito, California after a decades-long residence in Taiwan. The original space, a 70’s era home with panoramic views of the San Francisco Bay, lacked the unique charm and character desired to match the client’s eclectic tastes. Seeking to infuse a sense of their unique personal style, the homeowners tasked Feldman Architecture with the challenge of transforming the property into a sophisticated library of vinyl records, design books, and vintage Coca-Cola bottles; a place to appreciate their collections while soaking in the ever-changing view.

The Feldman team achieved this stunning transformation by bringing down an interior wall and adding 9-foot-high floor-to-ceiling shelving with asymmetrical compartments so every item has a place of significance. The contemporary 1,000-square-foot open-plan media room tops a library sitting three floors down. With walls of glass to enjoy the expansive views of the Bay, the library sits at the core of the residence, taking the place of two spare bedrooms with small bay windows and out-of-date storage spaces. A former third bedroom on the same floor was converted to a gym, effectively refreshing the space in a style reflective of the improved design.

Click on any image to start lightbox display. Use your Esc key to close the lightbox. You can also view the images as a slideshow if you prefer. 😎

Exterior Views:

Interior Views:

The Wave House is another home with stunning views of the waters…