Koya No Sumika

0
427

Shizuoka Prefecture, Japan – mA-style Architects

Built area:     77.8 sqm (840 sq. ft.)
Year built:     2013
Photography:     Kai Nakamura

When two adult families share a home, stresses inevitably arise. The Japanese are masters at respecting privacy. Traditional homes have – quite literally, paper-thin walls or screens called shoji. Even modern Japanese homes have very open living and sleeping spaces. But there is a limit to everything.

A young couple's sanctuary...
A young couple’s sanctuary…

The home featured here is a ‘granny flat’ built to give a younger couple ‘space’ and privacy away from the rest of the extended family. But, in an unusual twist, it has been designed exclusively for adults with the childrens’ rooms remaining in the original home.

From the architect:

“This is an extension plan for a young couple’s house next to the main house. The main house is a one story Japanese style house with about 200m2, which is commonly seen in rural areas. It is a big house with many rooms and mainly consists of large spaces for people to gather and to provide hospitality. However, the young couple desired feelings of ease and spaces that ensure quiet and comfortable times. A simple extension may enable each of the house’s residents to live completely separated, but the relationship between the families and the connection with the main house might be lost. Therefore, by utilizing the functions for living in the main house, the extension is designed as a minimum living space, and pursues both maintaining distance and retaining fertile relationships.

The extension is attached by a connecting-corridor on the west side of the main house. This enables the residents to switch their mindset before entering into the other living space, and the common garden maintains a proper sense of distance.

By relying on the main house for the large kitchen, bathroom, and future children’s room, only a few functions for a living space are required for the extended part. The living spaces are aggregated into a simple continuous structure, which consists of small, 2m high, U-shaped bearing walls. A V-beam roof truss is made with 62mm panels and structural plywood on both sides, and it is topped with a 69mm thin roof. By overlapping the bearing walls and the V-beam frame, and by using a variety of finishes, contrasting spaces are created and a sense of scale in the vertical direction is born in the flat house. By doing so, as the residents’ living scenes unfold, light and air freely circulate in the space, and the people’s lines-of-sight extend beyond the area in a state of freedom. We intended to leave a rich blank space that fosters the imaginations of the residents.”

 

Click on any image to start lightbox display. Use your Esc key to close the lightbox. You can also view the images as a slideshow if you prefer 😎

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here