Last Updated on

East Coast Singapore  –  Wallpaper Architecture + Design

Year built:     2011

I confess that I first visited Singapore way back in 1974.  It was a vibrant, colourful, very Asian city.  I tramped over most of the island for a fortnight and loved it. It’s changed.  A lot!

When I first viewed this home, I thought it was very much in the mould of  the ‘new’ Singapore… perfectly formed but characterless and without a soul.  But then I read the architect’s notes and looked again with a fresh perspective.

Pristine but not sterile...
Pristine but not sterile…

And while I still find the home a touch too pristine, I really admire the design and environmental efficiency.  Here are the architect’s notes:

“The owners wanted a spacious, contemporary house that would be as open as possible but without compromising security and privacy at the same time. Surrounded by neighbours on four sides, the solution is a fully fenced compound with a spatial program that internalizes spaces such as pools and gardens normally regarded as external to the envelope of the house. By zoning spaces such as the bedrooms and servants’ quarters on alternative levels, i.e. 2nd storey and basement levels, the ground plane is freed from walls that would have been required if public and private programs were interlaced on the same plane. The see-through volumes allow a continuous, uninterrupted 40m view, from the entrance foyer and pool, through the formal living area to the internal garden courtyard and formal dining area in the second volume. All these spaces are perceived to be within the built enclosure of the house.

The environmental transparencies at ground level and between courtyards are important in passively cooling the house. All the courtyards have differing material finishes and therefore differing heat gain and latency (water, grass, water, granite). As long as there are temperature differences between courtyards, the living, dining, and pool house become conduits for breezes that move in between the courtyards, very much like how land and sea breezes are generated. At the second storey, solid hardwood louvers that can be adjusted by hand allow the desired amount of breeze and sunlight to filter through.

Environmentally, the contiguous and interconnected spaces encourage the slightest breezes, whether they are prevailing and therefore air-movement is horizontal, or convectionally circulated, which the courtyards help generate. For the owner, it is the experiential serenity that unencumbered space, a gentle breeze, dappled sunlight and the hush of water rippling on a pond that is priceless in our dense and busy urbanscape.”

Click on any image to start the lightbox display.  Use your Esc key to close the lightbox.  You can also view the images as a slideshow if you prefer  8-)

What’s large, gorgeously detailed and certainly not lacking a soul?  The Kona Residence