Ullastret, Spain – HARQUITECTES

Project Year :     2017
Developed Area :     330.0 m2
Photographs :   Adria Goulà

The design of the 1413 House focused on an old stone-walled fence that used to stand at the site. Re-contextualizing the wall, the architects designed a home that represents the fence.

A one-storey structure that stands in a small historic village, the house is wrapped around a garden. It serves to separate the private land from the street.

Simple and comfortable, 1413 House promotes relaxed living.
Simple and comfortable, 1413 House promotes relaxed living.

The architects used glass and stone from the original fence and mixed them with cement and limestone. They also re-made the wall.

The house has a rustic ambiance. Neutral colors allow the structure to blend well with the surrounding area.

Neutral color palettes allow the house to blend well with its surroundings.
Neutral color palettes allow the house to blend well with its surroundings.

1413 House is comfortable, relaxing, and simple. Despite the absence of grandiosity, this is a home that is comfortable in its own bare skin.

Notes from the Architect:

The stone wall that marked the boundaries of the estate went around the entire site, revealing just the tops of the trees inside. The materiality and the irregularity of the geometry of the wall endowed it with a special character and presence, but the current regulations made it compulsory to extend the width of the street, so preserving the wall was impossible.

Without the existing wall, the first and main challenge that the project had to face was that of re-contextualizing the plot, building a new house able to offer a coherent, deferential, and honest response to its surroundings. Instead of placing the house in the middle of the garden, the project proposes surrounding it; a house that functions as a fence.

A house-wall permits recovering the urban continuity and also experimenting with a new, very elongated type, everything in one level, adapted to the topography and to the new geometry of the street.

The house follows the material and constructive logics of the original wall-fence, but adapting them to current requirements. It is built entirely with load-bearing walls, reusing the stones from the old wall, mixing them with aggregate from the plot along with limestone and cement. And to this traditional mortar base small insulating particles of recycled expanded glass will be added. Instead of stacking, the wall will be coffered and lifted with a mixed technique between adobe and cyclopean wall. The outer layers facing the street will be chipped to let the stone resurface, while the interior will show the form work finish.

The wall’s thickness will vary, and in many cases its depth will allow accommodating the house’smore static spaces, or those that require greater privacy such as bedrooms, bathrooms, laundry area, pantry, closets, toilet… In an almost fractal relationship, the different scales of the project are gradually solved by relating and linking larger and larger spaces until the whole plot is enclosed. This produces a sequence between the more domestic spaces and the ‘wilder,’ more outer areas.

The linear relationships are addressed before the more static program, attached to the wall, creating a long sequence of corridors that absorb solar radiation during the winter, and that can be opened entirely as porches connected to the garden. The transition between the different climates in the building evolves constantly throughout the year.

Click on any image to start lightbox display. Use your Esc key to close the lightbox. You can also view the images as a slideshow if you prefer. 😎

Exterior Views:

Interior Views:

Drawing Views:

Speaking of stones, here’s a house that’s literally called House of Stone

Comments

comments