Cary, United States – in situ studio

Built Area:     287.7 m2
Year Built:     2017
Photographs:     Keith Isaacs

Trull Residence is found on a wooded section of Cary, a suburb outside Raleigh, North Carolina. It occupies a sloping site with lots of tall trees, a pond, and verdant flora. The design brief was simple: a spacious house with plenty of outdoor areas.

The owners of Trull Residence wanted a home that is spacious with plenty of outdoor areas.
The owners of Trull Residence wanted a home that is spacious with plenty of outdoor areas.

The façade is made of ipe wood and concrete masonry units (CMUs). Large windows framed in black allow full unrestricted views of the surrounding landscape.

Floor plan is L-shaped, its two wings housing different parts of the house. One wing is the public zone – a living room, dining area, and an open-plan kitchen is found here. The northern portion is more private and has the bedrooms.

The home is cozy and warm, perfect for spending quality time with the family.
The home is cozy and warm, perfect for spending quality time with the family.

The interiors of the house feature neutral color tones with interesting pops of color here and there. Trull Residence is cozy and warm. It embodies the spirit of precious quality time with the family.

Notes from the Architect:

The Trull Residence is on a small corner lot in the suburbs. The lot is long north to south, with driveway access from the north and southern views of a forest and pond. The main view of the house from the street is from the east. The house is divided into two pieces – a solid sleeping volume and an open living pavilion – connected by a glass entry hall. A walled lawn, patio, screened porch, and south-facing deck surround the living pavilion on three sides, forming a network of private outdoor spaces overlooking the forest and pond.

Our clients wanted a relatively large, single level house with expansive, constructed outdoor spaces. They are also very private people. Both of these priorities were at odds with the small corner lot they had purchased. The house relates to the street in an opposite manner to neighboring houses. Private and support spaces – bedrooms, bathrooms, office, laundry, and a large workshop – are in a solid volume at the street corner. Primary living spaces are in a glass pavilion at the back corner, overlooking the forest and pond and screened from the street by the private volumes. The main entry is not on the street, but is located at the center of the site, between the private and public volumes, accessing the house from the rear into a glass hall that connects the private and public spaces. The east façade reveals these distinct parts of the house – the grounded bedroom volume to the north, the glass connecting hall offering a glimpse to otherwise secluded outdoor spaces, and the living pavilion lifting above the site to view the forest and pond. A thin, low roof sweeps over the entire house.

The house and outdoor spaces are built on a concrete foundation with CMU foundation walls. The bedroom volume is framed primarily with wood, and the living pavilion is made primarily of a steel frame. The roof is broad and thin, with four-foot eaves tapering to a six-inch fascia. The grounded bedroom volume, exposed foundation walls, and site walls are clad or formed with a burnished CMU, making them appear very solid. The lifted living pavilion is glass and wood, resting atop the constructed landscape and surrounded by CMU site walls. The house was carefully dimensioned so that no CMU blocks were cut during construction. Though the site falls nearly nine feet from the driveway entry to the southern end, the drive, carport, entry walk, walled yard, patio, southern deck, and all interior spaces are at the same level.

Click on any image to start lightbox display. Use your Esc key to close the lightbox. You can also view the images as a slideshow if you prefer. 😎

Exterior Views:

Interior Views:

Drawing Views:

If you liked the outdoorsy ambiance of this house, then you’ll also like The Bear Stand.

Comments

comments