Gliwice, Poland – INOSTUDIO

Project Year :    2016
Developed Area :    280.0 m2
Photographs :    Marcin Grabowiecki

Courtyard House is a stark white structure located near a forest in a densely populated neighborhood. The design is relatively simple – a pitched roof, symmetrical façade, nothing ostentatious. It’s a minimalistic, contemporary piece of architecture with wide, green spaces.

Courtyard House is simple and uncomplicated but far from being boring.
Courtyard House is simple and uncomplicated but far from being boring.

What’s easily noticeable is the lack of windows at the ground floor. But this has not affected the house in a negative way. A piece of the scenery is found inside through the courtyard, bringing the light in. And there’s the skylight, too.

The inside of the house feature all white walls. This makes the house feel big, bright, and airy.

White interiors make the house feel bigger and brighter.
White interiors make the house feel bigger and brighter.

The Courtyard House is basic and uncomplicated but far from being boring. Plus, it stands as a testament to the homeowner’s love for nature.

Notes from the Architect:

The plot is located close to the forest but also among dense single family housing. The location of the plot and the view for the forest have given us a direction for shaping the building. We have chosen a rather spacious building with the inside courtyard.

The ground floor is cut off from the neighbors by the lack of windows in the side walls. However, it is open to the garden and the courtyard. On the first floor, by taking a piece of the roof and creating two terraces, there is a view to the forest and Gliwice Radio Tower the tallest wooden structure in Europe.

Local planners determined a roof geometry: pitched, symmetrical roof, perpendicular or parallel to the road. The building is compact, simple and minimalistic. It gives the impression of being inaccessible due to the small number of windows on the ground floor and lack of roof windows.

The inside of the house is varied in height and shaped according to the function. It has a dark outside shell and white cutouts. There is a lot of light in the building, but it is not overexposed because there is plenty of reflected light: an interior well in the form of a courtyard, windows in the terrace and skylights.

Courtyard and terraces on the upper floor are intimate outdoor spaces inside the shell building. Courtyard gives the opportunity to keep an eye on nature and on atmospheric conditions. Thanks to it nature has been introduced into the home. Thanks to the courtyard sunlight and terraces in the roof, we have obtained an unusual space and an interesting natural light effect.

There is no need for additional windows in the side walls and roof windows. The terraces on the upper floor are partially sheltered by a roof so that the neighbors can not see anybody there but one can see the surrounding. There is a direct entrance from each of the two bedrooms to the terraces. Inside, there is simple, white design and the limited amount of materials, because we wanted the courtyard to be the most important element.

The building has minimalistic details: hidden gutters, no long eaves, no chimneys, simple roof shape, no bay windows, no scattered elements, no roof windows. All these interventions help to achieve its energy efficiency.

Click on any image to start lightbox display. Use your Esc key to close the lightbox. You can also view the images as a slideshow if you prefer. 😎

Exterior View :

Interior View :

Drawing View :

From this courtyard house, read up on another Courtyard House, but this time in Australia…

Comments

comments