Russia – A61architects, YYdesign

Project Year :     2016
Developed Area :     544.0 m2
Photographs :    Ilya Kruchinin

Central to Landform House’s design is the integration of architecture to the surrounding landscape. Because of this, the façade cleverly masks just how huge the entire house is.

The house sits on a sloped site which explains why its main part is subterranean. Towards the back, the house is divided into two volumes, separating different living spaces of the homeowners.

The interior design reflects the beauty of nature, of the many trees around the house. With this in mind, eco-friendly materials like smooth granite, timber, glass, and metal were used.

Warm, neutral colors make the space feel homey, relaxing, and peaceful. The white walls brighten up the place and large windows allow plenty of natural light to come in.

Overall, Landform House is a perfect family retreat that speaks of comfort, tranquility, and smart living.

From the Architect:

The starting point in the design of the residential house served as a relief – the house was conceived as a dialogue between architecture and the landscape. The main facade hides the potential and scale of the object due to the fact that its main part is underground.

At the entrance to the house the scale is lost, a feeling of a small dynamic volume is created. But when you get into the hall, a real sense of space is created – the second light, numerous translucent openings create a complete impression of the structure of the house.

The internal space develops along two elongated volumes, highlighting various functions and levels of privacy. The house opens onto the site and is a well-thought-out three-dimensional structure that creates a comfortable living for more than one generation.

The characteristic forest environment and closeness to nature prompted the decision to finish the facade – the house was “wrapped” with a wooden bar that allows it to harmoniously fit into the surrounding background. A cold metal roof combined with a warm wooden façade complements the image, making it more dynamic.

Panoramic attic windows, “flowing” on the walls of the house, create maximum illumination and visually dissect the extended monolithic plane of the roof, making composite stops.

At the heart of the house is an unconventional planning structure – the main entrance to the house is through the “sleeping floor”, and develops the public function down. But this feature does not make private space vulnerable – the “child” wing is separated from the public hall by private, creating an atmosphere of privacy.

By the same principle, the space of the main bedroom with accompanying premises was decided. The height of the ceiling is variable, which enriches the interior of the house.

The facade, facing the site, is equipped with stained glass windows to the entire height and width of the premises, representing a translucent “screen” that visually blurs the boundaries between the premises of the house and the environment.

When organizing the space of the plot, the landscape and landscaping are preserved as much as possible.

Click on any image to start lightbox display. Use your Esc key to close the lightbox. You can also view the images as a slideshow if you prefer. 😎

Exterior Views :

Interior Views :

Drawing Views :

Here’s a dreamy creekside retreat that successfully overcame the challenges of a sloped site…