South Melbourne VIC 3205, Australia – Mitsuori Architects

Project Year :     2017
Developed Area :     210.0 sqm ( 2268 Sq ft2 )
Photographs :     Michael Kai Photography

The South Melbourne House highlights a clean, minimalist structure which is the result of a refurbishment project on a two-storey house. The owners wanted a multi-functional space where the family can spend time together. A courtyard enclosure now occupies the entire ground floor with a sitting room, a lounge, and the kitchen/dining areas.

Inside the home, white walls, wooden elements, and neutral palettes dominate. Dashes of color are provided by home accessories scattered here and there. High ceilings allow proper ventilation while a series of skylights lets plenty of natural to come in.

From the Architect:

This refurbishment of an existing double storey terrace house in South Melbourne opens up the entire ground floor and encloses an existing courtyard to create a communal multi-zoned family space that incorporates a lounge, quiet sitting room, and dining/kitchen areas. The family’s values of living and working together in shared spaces underpin this architectural design solution.

Our client requested that the design focus on the creation of interesting internal spaces that would allow the family to enjoy time together whilst also providing separate zones for studying, reading, socialising and relaxing.

A sculpted timber stair wraps around a sky lit void and acts as a central ‘node’ which connects the main living space with a first floor studio, concealed master bedroom and children’s bedroom zone. The existing concrete floor slab has been ground and polished to expose the dark bluestone aggregate, which is offset against crisp white walls and refined timber and stone joinery elements to create a light, serene space with a natural, refined aesthetic.

Click on any image to start lightbox display. Use your Esc key to close the lightbox. You can also view the images as a slideshow if you prefer. 😎

Interior Views :

Drawing Views :

There’s a home in Japan with a beautiful teardrop-shaped courtyard. Read all about the Courtyard Villa here.