Last Updated on

Quadra Island, British Columbia – Patkau Architects

Photography: James Dow and Patkau architects

You’ll find this home set on a remote clifftop on Quadra Island, some six hours drive to the north of Vancouver. A home for two and the unofficial headquarters of the Tula Foundation, the home replaced an old, dilapidated cottage on the 13 acre site.

Tula Foundation is focused on delivering environmental initiatives to the third world so site restoration was a priority. To minimise impact, the home sits suspended out from a rocky outcrop overlooking Georgia Sound and distant mountains.

The natural fall of the land has been restored along with the native vegetation.

Tula House - sitting lightly on the Pacific Coast
Tula House – sitting lightly on the Pacific Coast

From the architect:

Perched 44 feet above the Pacific Ocean on a remote island, the Tula House reflects the casual irregularity of the sites rock ledges, beach, and forest in both its geometric and spatial order.

The topography of the site is highly irregular; the prospects diverse. Views to the east stretch over the open water and islands of the Strait of Georgia to the mountain ranges on the mainland of British Columbia. Views to the south overlook a small tidal basin. Moss covered basalt hills are interspersed among treed expanses and richly vegetated crevices, valleys and swales. Stands of red alder and big-leafed maple enliven the predominantly dark Douglas fir forest. The shoreline below the house is littered with the flotsam and jetsam of the ocean where logs and rocks have been tossed around by the tides and storms like a child’s game of “pickup sticks”. One site is actually many sites.

The house cultivates a sense of dwelling with, and within, such diversity. Low rock walls edge a gravel approach to the house. A loose arrangement of concrete walls, clad in staggered fibre-cement panels, begins to describe space. These panels are charcoal in color, so that from a distance the house visually recedes into the dark forest. The roof, planted in moss and native ground covers, appears from above to be continuous with the surrounding ground plane.

Groundwater flows continuously through the site, and is captured momentarily within an entry courtyard. The ground plane of the courtyard and interior floor of the house are large shard-like concrete plates. Within the house, a series of slowly unfolding concrete walls define and channel the flow of space through to ocean views. This primary flow is diverted in passage by eddies of secondary space which branch off, separating and focusing moments of diversity in the site: the small tidal basin off the kitchen nook, a ledge of moss covered rock in the bedrooms, a view back from the court to a swath of deciduous trees.

Above, a steel-framed roof mirrors the order of concrete walls and floor plates. Narrow skylights project lines of light at oblique angles through space. At the cliff-edge, the solidity of concrete floors is left behind. A steel-framed, wooden deck cantilevers into the air. While an uninterrupted expanse of glass takes in distant, sublime views of the Straight, glazed apertures in the floor of the living room deck open vertiginously to the textures and sensual immediacy of beach and ocean below. Millwork elements float freely within the spaces like the flotsam and jetsam on the beach.

Awards
Canadian Architect Award of Excellence, 2007
Governor General’s Medal in Architecture, 2014

Click on any image to start lightbox display. Use your Esc key to close the lightbox. 8-)

 

If you enjoyed viewing this home, don’t miss seeing A Dream by the Water by Merrick Architecture.